До ноември ще бъде възможно нова апликация на телефон да разпознава

...
До ноември ще бъде възможно нова апликация на телефон да разпознава
Коментари Харесай

Нова апликация за телефон разпознава инсулта

До ноември ще бъде допустимо нова апликация на телефон да разпознава първите признаци на инсулт, с цел да може в точния момент да се потърси лекарска помощ. 800 хиляди души в Европа годишно получават инсулт, което е един на всяка минута. У нас боледуват 45 000 души годишно, като 5 000 умират в болничното заведение. В България няма народен проект за битка с инсулта, сигнализира доцент Росен Калпачки.

Той показва на какво би трябвало да се обърне внимание, с цел да се реагира в точния момент.

" Това, което е значимо - ранното различаване на един от трите белега - деформиране на лицето, уязвимост в ръката и смяна в говора. Едно от това, в случай че забележите у ваш непосредствен, най-вероятно той получава инсулт и не би трябвало да губите никакво време, а да го заведете в най близката болница. Апликацията, която готвим ще помогне това различаване да се прави от програмен продукт от компютъра от телефона, с цел да подкрепи хората, които се съмняват, че са получили инсулт.

Инсултът част от хората ги убива, в друга ги инвалидизира съществено ", сподели доцент Калпачки.

Доц. Росен Калпачки е ръководител на Българското сдружение за инсулт и взе участие в 22-рата национална среща на фондация МОСТ, фокус на която е профилактиката, скрининга и лекуването на тежките и редки болести, съобщи БНР.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР